Milijarda evra kredita za MSP

Bez autora
Mar 22 2010

Mala i srednja preduzeća koja stvaraju 75 odsto BDP-a i upošljavaju oko milion ljudi, u godini krize mogu da računaju na oko milijardu evra kredita. Osim zajmova uz subvenciju države za likvidnost i investicije od 90 milijardi dinara, ovim firmama, koje čine srž privrednog života, na raspolaganju je i oko 45 miliona evra povoljnih zajmova iz različitih inostranih kreditnih linija, dok su iz Fonda za razvoj predviđene 24 milijarde dinara. Narodna banka Srbije je administrator za četiri kreditne linije - Evropske agencije za rekonstrukciju, Vlade Republike Italije, Evropske investicione banke i donacije Kraljevine Danske. Trenutno je privredi iz tri linije raspoloživo 43,47 miliona evra. U ovoj godini iz Fonda revolving kredita biće na raspolaganju 4,7 miliona evra.

Milijarda evra kredita za MSPMala i srednja preduzeća koja stvaraju 75 odsto BDP-a i upošljavaju oko milion ljudi, u godini krize mogu da računaju na oko milijardu evra kredita.

Osim zajmova uz subvenciju države za likvidnost i investicije od 90 milijardi dinara, ovim firmama, koje čine srž privrednog života, na raspolaganju je i oko 45 miliona evra povoljnih zajmova iz različitih inostranih kreditnih linija, dok su iz Fonda za razvoj predviđene 24 milijarde dinara.

Narodna banka Srbije je administrator za četiri kreditne linije - Evropske agencije za rekonstrukciju, Vlade Republike Italije, Evropske investicione banke i donacije Kraljevine Danske. Trenutno je privredi iz tri linije raspoloživo 43,47 miliona evra.

"U ovoj godini iz Fonda revolving kredita biće na raspolaganju 4,7 miliona evra. Kredit Vlade Republike Italije od 33,25 miliona evra je u potpunosti realizovan od 2005. do 2008. godine i koristi se na bazi revolvinga. Do sada je realizovano 105 kredita od 39,5 miliona evra, čime je otvoreno 547 novih radnih mesta, a krajnjim korisnicima u ovoj godini biće na raspolaganju oko 6,8 miliona evra. Sredinom 2009. zaključen je novi kredit za finansiranje malih i srednjih preduzeća i lokalne samouprave u iznosu od 30 miliona evra koja će biti raspoloživa u toku ove godine", kažu u Narodnoj banci Srbije.

Veliko interesovanje je za kredite uz subvenciju države. Od prošle godine, od kada ovaj program za ublažavanje krize postoji, ukupno je privredi dato 1,25 milijardi evra.

U 2010. odobreno je 131,8 miliona kredita uz subvenciju za likvidnost i investicije preduzećima, a očekuje se da će do kraja godine biti odobreno ukupno 90 milijardi dinara (900 miliona evra). Ohrabruje to što polako raste broj preduzeća koji ove kredite koriste za investicije.

Dinkić: Budućnost srpske privrede je sektor malih i srednjih preduzeća


Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, kaže da je jasno da mnogi privrednici ne znaju dovoljno o uslovima za kreditiranje.

"Mala i srednja preduzeća imaju veću mogućnost da uzmu kredite, jer za razliku od velikih, ona nisu prezadužena.

Budućnost naše privrede je upravo taj sektor. Zato smo i pokrenuli inicijativu za osnivanje Poslovnog saveta za mala i srednja preduzeća, koji će činiti 80 najuspešnijih MSP iz čitave Srbije" ističe Dinkić.

Za ovu godinu, kako kaže Olivera Božić, direktor Fonda za razvoj, mala i srednja preduzeća mogu da računaju na 24 milijarde dinara kredita.

Osim zajmova, privrednici mogu da koriste i bespovratnu finansijsku pomoć, koju mogu da dobiju od Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

"Predviđeni budžet za 2010. godinu je 80 miliona dinara. Zbog uredbe Ministarstva finansija o dodeli državne pomoći koja je stupila na snagu u subotu, a koja se oslanja na direktive EU o zabrani državne pomoći izvoznim preduzećima, naš program će biti adaptiran novim pravilima. Naime, sve planirane aktivnosti moraće da odobri komisija za kontrolu državne pomoći. Preduzeća mogu da dobiju novac za sertifikaciju i resertifikaciju, odlaske na sajmove u inostranstvu, dizajn, pakovanje proizvoda, kao i zaštitu intelektualne svojine", ističe Vesna Perić, direktorka SIEPA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik